Sidor

2010-01-24

Väldigt lite PRE...

... är det här nu. Tiden går och huxflux är Botijo anmäld för avelsvärdering. Denna lilla krabat som skulle varit såld och någon annans för längesedan, enligt planen, hmm... Så blev det inte och nu har han blivit en stor kille och tanken är nog att behålla honom ett litet tag till för att se vad det blir av honom. Han har utvecklats väldigt possitivt från det att han var ganska anskrämlig och oproportionerlig som liten. Han blir den lite mer högbenta och eleganta modellen, ser det ut som. Kanske får jag nån nytta av honom i framtiden. Ska bli kul att se vad han kan ge för avkommor så småningom. Planen är väl att hitta ett sto som matchar honom, gärna som också är lite högbent och kanske med en lite högre ansatt hals och med flytande gångarter. Botijo´s mamma Campanilla har väldigt bra gångarter men det har inte nedärvts rakt ner till Botijo, han har inte samma schvung och långa steg som sin mor. Men det borde ändå ligga i hans gener och kanske han nedärver det, ska bli spännande att se. Han har absolut inte någon dålig gång utan han är reglebunden, taktfast och har längd i steget. Skritten är iallafall jättebra, där tar han bra med mark och det är nästan huvudsaken - en dålig skritt är svår att göra något med.

Detta med gångarter är väldigt på tapeten nu i pre-aveln. Jag vill naturligtvis också ha en häst med bra gångarter, annars kan man ju inte rida. Skulle vara skitjobbigt med en häst som grisepasssar eller rör sig som om den vore halt, det skulle inte vara så bekvämt, kanske.... inte skulle den kunna balansera sig heller. Ändå så ringer en liten varningsklocka för mig. Det finns, enligt mig, en stor risk med att sätta gångarter som den primära variabeln för hur man selekterar. Så har man ju bedrivit halvblodsaveln (om vi pratar dressyrhästar) senare åren och det har ju resulterat i att det finns väldigt många extrem-hästar som inte så många klarar av att rida. Det finns liksom inga gränser för hur man kan avla, rida och nästan tortera sina hästar för att dom ska vifta och flaxa så mycket som möjligt med benen, så vill vi väl inte ha det? Själv tycker jag nog att temperament måste vara det primära, har man en häst som är trevlig att umgås med och som har ett bra arbetshuvud så blir den ju också ridbar och går att utveckla hur mycket som helst. Exteriören måste bli den andra varabeln, hästen måste ha en sund exteriör så den håller att ridas på i 25 år. Vi ska inte behöva byta hästar vart 5 år, för att dom gått sönder. Sen får extraordinära gångarter komma som en lite extra kryddig bonus. Vore så läskigt att se PRE-aveln gå åt samma håll där man bara går på det som är flashigt för stunden och på bekostnad av en en sund exteriör och ett bra temperament.

Botijo, liten bäbis...
 
....och ca 6 månader... gullunge!

5 kommentarer:

  1. Fast när vi var på SICAB så såg man stor skillnad på den nyare varianten av PRE och den äldre. Detta var hästar (i o f s dom bästa, men ändå), som var barocka, såg i alla fall ut att vara väldigt ridbara, jättebra temperament och ett underbart steg! Framför allt så har dom fått fram en mycket bättre skritt på hästarna. Jag har ridit PRE som har känts som om dom går på glödande kol, och PRE som har rört sig otroligt bra, kan inte säga att det skulle vara enklare att ratta upp en PRE för att den har en medioker gång, men det är som du säger, det är vad den har bakom pannbenet som är a och o. Dock så har ju spanjorerna ändrat inriktnig på aveln, det räcker inte längre med att det skall vara flashigt, det skall gå att rida på också och då blir det även automatiskt så att ridbarheten uppenbarligen har börjat att värdesättas mer.
    Om man tar en häst som Q***** t e x så har den inte någon speciell gång utan ryttare (inte när jag såg honom ) men med rätt pilot på så blir det något helt annat. Det visar ju att om det är ett bra material i hästen så kan man lyfta fram oanade höjder med rätt ridning. Det är också tänkvärt.
    Botijo är verkligen fin!
    Kram, Kryddan

    SvaraRadera
  2. hej
    nu tillhör jag de ryttare som premierar en följsam häst mera än en bensprattlande häst. på sätt o vis tycker jag det är bra att man utvecklar rasen mer för prestations ridning, men det finns viktigare aspekter än bara att sprattla med benen tycker jag. och de punkterna verkar inte vara lika högt prioriterade tyvärr.

    mmm det är svårt att skiljas från de små liven, han har verkligen en trevlig uppsyn och en härlig färg. önskar lycka till inför värderingen
    Annie o Bandido

    SvaraRadera
  3. Tack för era synpunkter, kul med lite respons. Det är precis så jag tänker, att det spelar ingen roll hur mycket gång en häst har om det ändå inte går att rida den, pga taskigt huvud eller ex vridna ben. Det är lätt att man förförs av bländande gångarter och låter "viktigare" kvaliteer få ge vika.

    Kan man få allt så är det ju jackpot:) och är nog alla uppfödares dröm. Krma på er

    SvaraRadera
  4. Otroligt söt som liten också!
    Att hästarna "går sönder" beror väl mest på ryttaren tror jag. Det går att rida sönder den mest välbyggda häst.
    Duktiga snickare ni har och jag förstår att ni behöver hjälp när din egen karl sitter och gör yoga bara...

    SvaraRadera
  5. Tack Ann-Britt för ditt inlägg.
    Det ligger mycket i det att många rider sönder sina hästar och då framförallt tror jag många skador uppkommer, påbörjas, när dom är unga och inte fördigutvecklade. Men en välbyggd häst med stark fysik måste ändå hålla lite bättre, hälsn Carina

    SvaraRadera